MOSTWARE BLOG

28 mrt 2018
Terugblik slimme data-ontbijt

Ons eerste slimme data-ontbijt; het was een smakelijk succes

Op 13 maart was het bij MostWare al vroeg onrustig. Om 8 uur ’s ochtends druppelden de eerste mensen binnen voor het eerste MostWare slimme data-ontbijt. Behalve lekkere croissants, kleurrijke macarons en gezonde sapjes stonden er drie sprekers op het menu. Big data, machine learning, artificial intelligence en Power BI als ontbijt; het smaakte verrassend lekker! Een wrap-up.

 

Geen kunstmatige intelligentie zonder ons menselijk vernuft

De ochtend wordt ingeluid door Stéphanie Visser, Technology Strategist Data & AI bij Microsoft. Op een heel frisse en enthousiaste manier neemt zij haar publiek mee in de trends in big data en kunstmatige intelligentie. Wat is er nu en hoe ziet de toekomst eruit? Hoewel kunstmatige intelligentie natuurlijk heel erg lijkt te gaan over technologie, gaat het ook heel erg over mensen. Kunstmatige intelligentie bestaat niet zonder ons menselijk vernuft. Dankzij onze creativiteit en innovatiekracht kunnen wij technologie inzetten om onze mooiste en beste vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Stéphanie vergelijkt het met de introductie van de auto in 1885. Daar moesten mensen ook heel erg aan wennen. Ineens was er een heel andere manier van vervoeren, bovendien gingen er heel veel banen verloren. Tegelijkertijd ontstonden er nieuwe banen en zagen mensen dat nieuwe technologieën ook nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen.

 

‘Kunstmatige intelligentie zal elk bedrijf transformeren, elk leven verbeteren en enkele van de meest fundamentele uitdagingen van de maatschappij oplossen.’

Harry Shum, Executive Vice President of Artificial Intelligence & Research bij Microsoft

 

Het onmogelijke mogelijk dankzij kunstmatige intelligentie

Hoe dat eruit kan zien laat Stéphanie zien aan de hand van een filmpje van Swiftkey Symbols, een toetsenbord dat gebaseerd is op een kunstmatig neuraal netwerk dat de structuur en werking van het menselijk brein nabootst. Hierdoor kunnen kinderen die zich niet goed met woorden kunnen uitdrukken – denk aan kinderen met een autismespectrumstoornis – toch communiceren. Eén van de ouders in het filmpje vertelt hoe bijzonder het is om je kind iets te horen zeggen wat ze wilden zeggen, maar zelf niet konden. En dat dankzij kunstmatige intelligentie.

 

De reis van data naar inzicht en voorspelling

Aan de lopende band komen er nog veel meer mooie voorbeelden voorbij die illustreren wat big data, de cloud, machine learning en kunstmatige intelligentie kunnen betekenen voor mensen én bedrijven. Alles begint bij data. Daarmee kunnen we mooie rapportages maken, waarmee we bijvoorbeeld kunnen zien hoe ons bedrijf het afgelopen jaar heeft gedraaid. Maar dankzij de rekenkracht in de cloud kunnen wij inmiddels machine learning inzetten om de reis van data naar inzicht en voorspelling te maken. Zo bewegen we ons richting interactieve dashboards en voorspellende modellen. Daarmee kun je bijvoorbeeld als webshophouder voorspellen welke klant er binnenkort een barbecue zal kopen. En als we nog een stap verder gaan kun je die klant zelfs al de barbecues tonen op het moment dat hij of zij je site bezoekt.

 

Menselijke talenten vermengen met AI-berekeningen

Stéphanie sluit af met een mooie, samenvattende quote van Satya Nadella, CEO van Microsoft: ‘In plaats van te denken in termen van mens versus machine, willen we ons concentreren op hoe menselijke talenten zoals creativiteit, empathie, emotie, lichamelijkheid en inzicht kunnen worden vermengd met krachtige AI-berekeningen.’

 

In de praktijk van MostWare: machine learning en Power BI

Na het inspirerende verhaal van Stéphanie, dat in vele hoofden de raderen in gang zette, was het beurt aan onze eigen Ahmed Lachal, Data Scientist en Thomas Kool, Business Consultant. Ahmed liet zien hoe op onze eigen service desk machine learning elke dag wordt ingezet om zo onze klanten beter en sneller te helpen. Thomas nam tenslotte het publiek mee in de reis van het BI van toen naar het Power BI van nu: één van de technologieën die je kunt inzetten om van data naar inzicht te gaan.

 

Zin in een data-date?

Na dit verrassende ontbijt, kan iedereen de werkdag in vol verse inspiratie. Ben je ook geïnspireerd? Die inspiratie werken we graag samen met je uit op een data-date. Waar zit jouw grootste uitdaging en wil je eens sparren over wat technologie voor jou kan betekenen? Dat mag bij ons in Leiden, maar dat mag natuurlijk ook bij jou. Het enige wat we van je vragen is om je idee in dit formulier even kort onder woorden te brengen en dan hebben we een date!

 

dennis_mostware

Als Business Development Manager bij MostWare mag ik onze nieuwe technieken en oplossingen verwerken tot gave producten en diensten die passen bij onze (nieuwe) klanten. Ik krijg energie van het vertellen van gave verhalen over techniek en de verandering die het teweegbrengt, waarin jij je als klant herkent en begrepen voelt. In onze verhalen is IT een middel die een transformatie in gang zet, maar waar het altijd draait om de persoon en de organisatie die het gebruikt. IT is tenslotte pas succesvol als het je helpt om beter te presteren! IT-security en Big Data vind ik te gek en ik ben dan ook dagelijks bezig om deze onderwerpen slim toe te passen, zodat we de business bij onze klanten nog verder kunnen verbeteren.